Julkisivun elementtisaumaus on tärkeä pitää hyvässä kunnossa

Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin. Tällä kertaa aiheena on betonielementit ja julkisivun elementtisaumaus; miksi betonielementtirakentaminen on suosittua, miten elementtejä valmistetaan ja miksi elementtien väliin tarvitaan elementtisaumaus. Toivottavasti löydät aiheesta mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.

Betonielementtirakentaminen sopii moneen käyttötarkoitukseen

Julkisivun elementtisaumaus on tärkeä osa betonirakentamista, jossa betonielementit ovat tehtaalla valmistettuja valmisosarakenteita. Betonielementit toimitetaan rakennustyömaalle, jossa niitä ei juurikaan enää työstetä, vaan ne asennetaan ja kootaan rakennukseen nostimien avulla. Betonielementtirakentaminen on suosittua sen kestävyyden ja edullisuuden vuoksi ja elementit sopivat monenlaiseen rakentamiseen, sekä pieniin että suuriin rakennuksiin. Betonista tehdyt valmisosat ja rakennukset ovat yleensä pitkäikäisiä ja vähän huoltoa tarvitsevia. Betonielementit valmistetaan elementtitehtaalla asuin-, toimitila-, ja teollisuusrakentamiseen. Betonielementtejä on erilaisia tuotetyyppejä, kuten esimerkiksi sandwich- ja kuorielementtejä, väliseinäelementtejä, hissikuiluelementtejä, parvekelaattoja, ontelolaattoja ja sokkeleita. Elementtejä ei voida laittaa tiiviisti toisiaan vasten, vaan niiden väliin tehdään elementtisaumaus.

Betonielementtien väliin tarvitaan elementtisaumaus

Betonielementtejä ei laiteta toisiinsa tiiviisti kiinni, vaan väliin tulee saumausainetta, joka tiivistää saumat ja suojaa rakenteita kosteudelta. Ilman kunnollista saumausta, pääsisi sadevesi ja kosteus elementtien raoista rakenteisiin. Elementtisaumaus tehdään yleensä niin, että saumattavan raon pohjalle laitetaan ensin eristevillakerros, jonka päälle asetetaan pohjanauha niin, että eristevillakerroksen ja pohjanauhan välille jääilmatila. Kerrosten välille jäävä tyhjä ilmatila antaa rakenteille lisäeristystä. Elementtisauman uloimman kerroksen muodostaa pohjanauhan päälle pursotettava elementtisaumausmassa. Kunnolla tehty elementtisaumaus estää veden pääsemisen talon rakenteisiin ja se kestää hyvin erilaisia olosuhteita, kuten hellettä, sadetta, pakkasta ja sääolosuhteiden vaihtelua.

Milloin julkisivun elementtisaumaus kannattaa uusia?

Jos elementtisaumaus irtoilee, se on kovettunut tai haurastunut, kannattaa saumaus uusia. Jos elementit tai rappaus ovat vielä hyvässä kunnossa, mutta saumauksen kunto on heikentynyt, voi julkisivuun tehdä uusintasaumauksen ilman, että koko julkisivu uudistetaan. Kun elementtisaumaus uusitaan, täytyy ensin poistaa vanha sauma-aine, pohjanauha ja eristeet. Vanhojen eristeiden ja saumausaineen poistamisen jälkeen pinnat täytyy vielä puhdistaa huolellisesti, jonka jälkeen voidaan asentaa uudet eristemateriaalit ja saumausaine. Julkisivun saumat kestävät keskimäärin 10 – 25 vuotta ja niiden kuntoa kannattaa pitää silmällä, koska saumauksen huono kunto voi aiheuttaa kosteusvaurioita rakenteisiin. Lahden elementtisaumaus oy tekee elementtisaumaukset ammattitaidolla.



tag:
316 sanat